• Novinky

            • „Obedy zadarmo“ – informácia pre rodičov

            • Milí  žiaci a rodičia,

              opakovane zverejňujeme aktualitu "Obedy zadarmo" s dôrazom, aby ste zvážili zdravé stravovanie svojich deti. Máte možnosť využiť obedy zadarmo, ktoré zodpovedajú zdravej výžive. POZOR  - termín Vášho rozhodnutia je najneskôr do 25.04. 2023. 

              Zdravá výživa

              Zariadenie školského stravovania je inštitúcia, ktorá má zabezpečiť pre žiakov a deti počas ich pobytu v škole zdravú výživu. Je to výživa vytváraná optimálnym zabezpečením fyziologických požiadaviek organizmu na základe vedeckých poznatkov, odporúčaných výživových dávok a poznatkov Svetovej zdravotníckej organizácie. Organizmus v tomto období potrebuje prísun nielen  určitého množstva základnej energie a stavebných látok, ale aj dostatok látok, ktorý zabezpečuje otimálny proces látkovej premeny, zvyšuje obranyschopnosť organizmu  a významne sa uplatňuje v prevencii niektorých ochorení v dospelosti ako: obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak a iné. Zabezpečenie základných fyziologických požiadaviek výživy detského organizmu je premietnuté do tzv. "Odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo SR". Tieto odporúčania výživových dávok pre skupinu detí sa zohľadňujú pri spracovní materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie, ktoré sú základom pri uskutočnovaní výroby jedál v školskej jedálni a sú záväzné..Pravidelne sa aktualizujú a zohľadňujú aktuálne vedecké poznatky.

              S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle §4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len MŠ) alebo základnú školu (ďalej len ZŠ).

              Žiadame rodičov, ktorých deti sa už stravujú v školskej jedálni, aby vyplnili a doručili do školy alebo školskej jedálne iba vyplnenú a podpísanú Návratku, ktorá je zverejnená aj na stránke školy a to najneskôr do 25.04.2023.

              Rodičia žiakov, ktorí sa ešte nestravujú v školskej jedálni a majú záujem o odoberanie stravy pre svoje dieťa od 01.05.2023, musia k návratke priložiť aj vyplnenú a podpísanú prihlášku na stravovanie dieťaťa podľa veku – Prihláška_na_stravovanie_1._stupeň_ZS,  Prihláška_na_stravovanie_2._stupeń ZŠ alebo  Prihláška_na_stravovanie_deti_MŠ a to najneskôr do 25.04.2023.

               

              Výška úhrad za stravné a réžiu v ŠJ pri ZŠ s MŠ Bracovce bude od 01.05.2023 nasledovná:

              • Žiak ZŠ I. stupňa dostáva dotáciu vo výške stravného – 1,30 Eur a rodič dopláca réžiu vo výške 0,20 Eur/obed.
              • Žiak ZŠ II. stupňa dostáva dotáciu vo výške stravného – 1,50 Eur a rodič dopláca réžiu vo výške 0,20 Eur/obed.
              • Dieťa MŠ dostáva dotáciu vo výške stravného – 1,40 Eur a rodič dopláca stravné vo výške 0,30 Eur/obed a réžiu vo výške 0,20 Eur/obed, spolu 0,50 Eur/obed.

               V prípade otázok volajte  na telefónne číslo 0911 364 037 - vedúca ŠJ 

            • RETRO deň - nezabudnuteľný príchod bláznivého mesiaca APRÍL

            • Milí žiaci, nenechajte si újsť najbláznivejší deň na našej škole RETRO DEŇ.  Keďže 1. apríl vychádza na sobotu v piatok 31.marca sme si pre Vás na škole pripravili "bláznivý" retro deň. Stačí ak prídete do školy v zaujímavom retro oblečení (vítané sú aj retro účesy). Trieda s najvyšším počtom kreatívne oblečených žiakov získa zaujímavú retro cenu. Čaká Vás aj netradičné retro fotenie a samozrejme kopec zábavy na hodinách. Tak veríme, že nás nesklamete a prekvapíte nielen nás, ale aj samých seba svojou kreativitou. TEŠÍME SA NA VÁS!

            • Deň vody 2023 v ŠKD

            • lovek si často začne vážiť to čo má, až keď o to prichádza. Neuvedomuje si hodnotu mnohých veci, pretože ich považuje za samozrejmosť. Ale nič nie je samozrejmosťou. Dar je dar. Často aj nezaslúžený. Ale našou povinnosťou je ho strážiť, chrániť, vážiť si ho. Zvyčajne si neuvedomujeme hodnotu vody, pretože nie sme v situácii, aby sme ju mali nedostupnú, ak ju potrebujeme. Ale nie je to tak na celom svete. Preto sa potrebujeme venovať problematike vody a učiť deti, aby si vážili, že taký nenahraditeľný dar, ako je voda, je potrebné chrániť. V rámci Svetového dňa vody, sme sa so žiakmi ŠKD venovali rôznym zaujímavým aktivitám. Rozprávali sme sa o vode, kto ju potrebuje, na čo sa využíva. 

              Prostredníctvom prezentácie sme spoločne odhalili zaujímavé fakty o vode. Pozreli sme si vzdelávacie video o jej čistení. Vyrobili sme si mini knižku o kolobehu vody, náramky s kvapkou vody, pracovali sme s plastelínou, maľovali. Starší žiaci sa venovali projektom o kúpeľoch na Slovensku. Slovensko je plné liečivých vôd a minerálov, termálnych prameňov a znamenitých horských zdrojov. Žiaci tak vytvorili jednoduché projekty, aby sme tieto liečivé kúpele spoznali lepšie. Mgr. Denisa Fedorová, Mgr. Veronika Rebjáková

            • Exkurzia Východoslovenská vodárenská spoločnosť

            • Dňa 23.3.2023 v rámci Svetového dňa vody sme s vybranými žiakmi 7., 8. a 9. ročníka absolvovali exkurziu vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Michalovciach. Žiaci si v strojovni obohatili vedomosti o histórii distribúcie vody, o vedení kanalizácie a potrubia na východnom Slovensku aj o tom čo všetko pracovníci vodárne vykonávajú vo svojej práci. Pre žiakov bol v prezenčnej miestnosti pripravený dokumentárny film o vode a nazreli aj do laboratória, kde sa v minulosti testovali vzorky vody. Veríme, že sa žiaci znova priučili niečomu novému. Mgr. A. Bérešová, Ing. Ľ. Guľašová.

            • Priateľstvo v slovách ukryté - divadelné predstavenie našich rovesníkov

            • A zase nás prekvapili. Naši rovesníci zo ZŠ Júlie Bilčíkovej Budkovce nás aj tento rok potešili svojim divadelným predstavením. Aj napriek skutočnosti, že ide o amatérov divadelníkov, predviedli skutočne nádherné  predstavenie pod názvom "Priateľstvo v slovách ukryté".  Ďakujeme nielen za kultúrny zážitok, ale aj za posolstvo, ktoré toto predstavenie malo v sebe ukryté.  Dr. J. Dorčáková 

            • Divadelné predstavenie "Zabudnutý čert"

            • V pondelok 27. 3.   sa naši  žiaci zúčastnili divadelného predstavenia  pod názvom "Zabudnutý čert". Herci  Divadla na Predmestí pripravili svojimi piesňami a vtipnými dialógmi malým i veľkým skvelú zábavu a neopakovateľný kultúrny zážitok. Žiaci, hlavne 1..-4. ročníka, so  zatajeným dychom a iskierkami v očiach  sledovali šibalské kúsky čerta Trepifajksla alias Matesa v rozprávke o tom, že aj čert je iba človekom. Predstavenie nás utvrdilo v tom, že každá rozprávka je schopná vytvárať neobyčajné svety fantázie a necháva vždy zvíťaziť dobro nad zlom. Prostredníctvom čerta, na ktorého v pekle už dávno zabudli, sme mohli sledovať krásny ľudský príbeh plný láskavého, jednoduchého a pritom múdreho humoru. Dr. J. Dorčáková

            • Deň učiteľov 2023

            • Pri príležitosti DŇA UČITEĽOV ďakujeme všetkým pedagógom a všetkým zamestnancom ZŠ s MŠ Bracovce  26, ktorí sa rozhodli venovať svoj profesionálny potenciál, znalosti,  skúsenosti, ale aj srdce práci, ktorá vychováva budúcu vedomostnú spoločnosť a prajeme  Vám veľa zdravia, pracovného elánu,  tvorivých síl a životného optimizmu.  Vedenie školy

            • Veľká noc sa blíži

            • Malý zajko v tráve čupí, sleduje ako sa jar budí. Všetko živé raduje sa, na Veľkú noc hotuje sa.

              V našej  škole zavládol už poriadny kreatívny a tvorivý elán, ktorý povzbudil deti a rodičov do aktívneho zapojenia sa na blížiacu sa Veľkú noc. Pomaličky žiaci  v rámci vyučovania a krúžkovej činnosti tvoria rôzne veľkonočné dekorácie a spolu s pedagógmi krášlia  interiér a exteriér školy.  Už teraz sa tešíme na Veľkú noc. 

            • Ponožková výzva 2023

            • ĎAKUJEME VŠETKÝM ŽIAKOM A PEDAGÓGOM, KTORÍ SA ZAPOJILI  a tak dali  vedieť, že pre nich nie je ľahostajná inklúzia. Uvedomujú si rozmanitosť a chcú pomáhaľ búrať predsudky a bariéry a umožňovať ľuďom so zdravotným postihnutím, kam zaraďujeme aj Downov sydróm, žiť plnohodnotný život. 

            • Deň vody 2023

            • Svetový deň vody je vždy jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Voda je najrozšírenejšou a najdôležitejšou látkou na svete, bez ktorej by život na Zemi nebol možný. Dňa 23. 3. sme pripravili rôzne  aktivity pre žiakov, ktoré smerovali k podpore informovanosti o význame vody. Do vodných aktivít bola zapojená celá škola. 

            • Svetový deň VODY - obleč sa do MODRA

            • Svetový deň vody pripadá na stredu 22. marca.  Na  našej škole sa uskutočnia sprievodné akcie k tomuto svetovému dňu  23. marca 2023, teda vo štvrtok.  Jednou z aktivít  je OBLEČ sa do MODRA.  Vašou úlohou milí žiaci I. a II. stupňa bude - prísť do školy oblečení vo farbe vody, teda v rôznych odtieňoch modrej farby . Na Vaše originálne outfity sa už teraz veľmi tešíme.

            • Máme tu marec – mesiac knihy

            • Pri tejto príležitosti boli pre žiakov pripravené aktivity alebo projekty, ktorých cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o literatúru a motivovať ich k čítaniu. Cieľom každej takejto aktivity bolo, aby deti vnímali knihy ako svojich priateľov.Piataci v tento krásny mesiac už po tretíkrát prezentovali svoje čitateľské denníky, a bolo vidieť, že ich čítanie čím ďalej tým viac baví a teší.Naši ôsmaci si s veľkou radosťou prečítali Malého princa, vytvorili postery s najkrajšími myšlienkami a postrehmi, ktoré ich chytili za srdce a prezentovali to v spoločnej diskusii, ktorá zbehla naozaj veľmi rýchlo. Zistili sme, že kniha je super a že čítať sa naozaj oplatí, pretože KTO VEĽA ČÍTA, VEĽA VIE!!! Mgr. E. Bajužiková

            • Florbalový turnaj „O pohár riaditeľa školy“

            • Dňa 2.3.2023 sa na našej škole konal florbalový turnaj 5. - 9. ročníka „O pohár riaditeľa školy“.

              Výsledky turnaja: 1. miesto: trieda 9.A,

                                          2.miesto: trieda 6.A,

                                          3. miesto: trieda 7.A,

                                          4. miesto: trieda 5.B,

                                          5. miesto: trieda 8.A,

                                          6. miesto: trieda 5.A

              Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť na florbalovom turnaji. Mgr. Jana Miňová a Mgr. Denisa Lešková

            • Zapoj sa do ponožkovej výzvy!

            • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

              Ako sa môžeme zapojiť?

              Stačí, ak si zajtra 21. marca obuješ dve odlišné ponožky. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti. Prečo ponožky? Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky. Dátum 21. 3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Majú tri namiesto dvoch. Genetická porucha sa odborne nazýva trizómia 21. chromozómu.

              Zapoj sa do Ponožkovej výzvy a daj svetu vedieť, čo pre teba znamená inklúzia! Inkluzívne vzdelávanie podporuje rozmanitosť žiakov, ktorí sa učia byť k sebe vzájomne tolerantnejší. Pomáha búrať predsudky a bariéry a umožňuje ľuďom so zdravotným postihnutím, kam zaraďujeme aj Downov syndróm, nadviazať priateľstvá na celý život.

            • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

            • Tradične ako je už dobrým zvykom, aj tohto roku zorganizovali školské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl, ktorí boli rozdelení do troch kategórií podľa veku a osobitne prednášali poéziu a prózu.

              Víťazi školského kola: 1. kategória (žiaci 2. – 4. ročníka) poézia: Sofia Platonová – 3. A

              2. kategória (žiaci 5. – 6. ročníka) poézia: Dorota Dóciová – 5. B

                                                                        próza: Liliana Balogová – 6. B

              3. kategória (žiaci 7. – 9. ročníka) poézia: Emil Adam – 8. A

                                                                        próza: Michaela Kovácsová – 7. A

              Všetkým úspešným recitátorom srdečne blahoželáme a držíme palce aby boli úspešní v okresnom kole. Mgr. E. Bajužiková

            • Dôležitý oznam - nefunguje pevná linka

            • Milí rodičia, vzhľadom na závažnú poruchu na pevnej linke si Vás dovoľujeme informovať o možnosti kontaktovať nás len cez e-mail alebo prostredníctvom mobilných telefónnych čísel: 

              Školská jedáleň -  

              • telefónne číslo: +421 911 364 037
              • e-mail:  skolskajedalen@zsbracovce.sk

              Základná škola: 

              • telefónne číslo: +421 911 439 799
              • e-mail:  skola@zsbracovce.sk
            • Ustanovujúce zasadnutie školského parlamentu

            • Po februárových  voľbách  školského parlamentu sa dňa 1. marca 2023  na našej škole uskutočnilo ustanovujúce  zasadnutie novozvolených členov. Žiacký parlament  tvorí dôležitý medzičlánok medzi učiteľmi a žiakmi. Cieľom žiackeho parlamentu je naučiť žiakov verejne vystupovať, vhodne argumentovať svoje názory i názory rovesníkov tried, niesť istú mieru zodpovednosti za život na svojej škole a zároveň podporiť sebadôveru, samostatnosť, tvorivosť a umožniť sebzvoleným  

              Novozvoleným členom žiackeho parlamentu srdečne blahoželáme a prajeme úspešné reprezentovanie svojich rovesníkov. (Martin Kudráč (5.A), Nikola Mihaľovová (5.B), Ján Kudráč (6.A), Liliana Balogová (6.B), Ján Torma (7.A), Filip Janoško (8.A) a Lesia Ondo-Eštoková (9.A)). Za predsedu žiackeho parlamentu bola tajným hlasovaním všetkých členov zvolená Lesia Ondo-Eštoková, jej podpredsedom je Filip Janoško. Všetci členovia ŽP veria, že ich aktívna činnosť prispeje k lepšej spolupráci medzi vedením školy, učiteľmi a žiakmi a taktiež motivuje triedne kolektívy i jednotlivcov pri realizácii rôznych aktivít, ktoré pre nich členovia ŽP pripravia. Mgr. Denisa Lešková 

            • Marec mesiac knihy

            • Milí žiaci, pri príležitosti "Marca - mesiaca knihy" sme si pre Vás  spolu s koordinátorom čitateľskej gramotnosti Mgr. M. Novákovou pripravili množstvo čitateľských  aktivít. Hneď prvou aktivitou je súťaž v čítaní kníh. Na dolnej chodbe na nástenke nájdeteť  od marca do mája pripravených 6 otázok. Stačí  na ne správne odpovedať, jednotlivé odpovede napísať na 3 lístočky (na jeden lístoček   2 odpovede na 2 aktuálne otázky). Nezabudnite na lístoček napísať svoje meno, priezvisko a vhodiť lístočky do pripravenej krabičky. Traja vyžrebovaní jednotlivci so správnymi odpoveďami vyhrávajú  nádherné vecené ceny   Tak neváhajte a chyťte tú správnu knihu podľa indície v pokynoch  a poďte súťažíť.!!!